Rabu, 12 Januari 2011

Giant Curry Puff (Karipap Gedik)

Salamualaika ya Habibullah . . . .. . . .. . . 




Phhhuuuhhhhww~






DON'T TRY THIS WHEN UOLLS PRAKTICAL!!!

who knows that i can do all this at this time..yup, at my praktical period...hahaha..tatau apa aku buat kan?let me tell u guys....hohoo~




aku jumpa diorang beb..!!






Okey2...aku tipu.....huhuuu~





i have done this at office..!! perrgghh... emangnya sempoi ya kerja di office ini?? hahahaaaa~
so hari ni, i decided to tell uolls how to cook this BIIIGGGGG karipap eh...hehehe...its very very easy...sumpah tak tipu duh! beria-riala aku suruh mak aku ajar buat karipap then bila aku tengah excited nak buat, sampaikan aku boleh cakap like this; " Hek'eleh, senang sangat maknye..." huhuuu~

Ini resipi khas untuk 'pelantak' macam aku and the geng....hahahaa~


Bahan untuk kulit karipap
1kg tepung gandum cap sauh bole, cap feri bole..pape je bole cap jer..
1 sudu garam (agak pandai la korang ek)
2 sudu minyak masak yang belum digunakan
air secukupnya

Bahan untuk inti
Telur berbiji-biji (basuh and baca selawat dulu oke)
lada hitam
garam
mayonis kalau nak
bawang yang telah dihiris cam nak tumis tapi jangan terlalu nipis
sayur yang disukai

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan untuk kulit karipap tadi sehingga menjadi doh, dont too lembek oke..
2. Ambil sedikit dah uli sebesar tumit anda (huhuu~) then canaikan sehingga agak-agak boleh muat untuk 1 biji telur untuk dibubuhkan didalamnya nanti. * canaikan dan letak kat piring kecil yang ade cam melekuk ke dalam supaya senang nanti nak kelim pada hujung karipap.
3. Pecahkan telur ke dalam doh yang telah dicanaikan tadi. Masukkan lada hitam sedikit (mengikut citarasa anda), garam untuk perasa, mayonis  dan bawang merah jika mahu.
4.Kelimkan seperti karipap biasa.
5.Panaskan minyak dan gorengkan karipap tadi.
6.Siap untuk dimakan. ^^


PHHHhhwwww~

I know its look difficult when u read it rite?huhuu...sorry, blame it to me. i dunno how to tell it the right and simple as it can...sebenarnya kalau korang nengok pon, korang pasti akan cakap " hek'eleh, adik aku boleh buat mende alah ni kot!"  huhuuu~

But please beb, if u try this at home, u will know how simple it is...hehe..simple but very lazatt....~ ~ ~
Heehhee~ ~ ~

See...i tell u dah kan... ade ke patut seorang praktikal di Agensi Antidadah tapi memasak???hahaha..funny rite? never imagine this rite??hahaha~
Hobi, biasalah tu..serasi bersama, tayah nak berlakon pon boleh,kan? Sebab bila kat dapur lah kita akan lebih rapat antara satu sama lain.. biasalah, air tangan...haaahaaahahaa~

Sebabkan this giant karipaplah, macam-macam offer that i never imagine datang dalam hidup aku duh... ada nak tempah karipap ni lah, ada yang tanya macam mana nak tau perempuan tu pandai masak lah, ada offer nak ajar donut lah, pizza lah, capati lah...macam-macam beb... Alhamdulillah~
Makin gemuk aku disini...hohoo~



p/s; staff AADK LMS terutama Encik Din dah panggil aku 'Najat Karipap' la plak..sebelum ni dia panggil aku 'Najamuddin'....haahhaaa~ 
whatever~




Sekian~

5 ulasan:

  1. look sooo sedapp
    ekceli saiz besar mane piring nak gune tu?
    piring alas cawan tu ok ke?

    lagi satu..telur tu mcm tak tumpah ke nnt?

    hehe.*sgt interested*

    BalasPadam
  2. yup..pkai piring alas cawan senang sebab ia dah ade lekuk ke dalam rite?

    telur tu takan tumpah if u amik gred telur ayam plg kecik..kelim pon mudah..

    try lah... =)
    pasni ley picnik qiya buatkan..heheee~

    BalasPadam
  3. insyaAllah balik ujumg bulan ney nak try ^_^

    lg 1 soalan:
    telur tu pecah sekali ngan sayur ke or pecah je sebiji dlm piring yg ade doh tu?

    BalasPadam
  4. Dear Karipop Lover! Hanya RM20 untuk 10pcs Karipop yang besar, rangup dan tasty! Puasa semakin hampir, cubalah Karipop perisa ala barat:-

    [Beef Casserole]
    [Mac n' Cheese]
    [Mushroom n' Onion]
    [Mashed potato n' Chicken Sausage]

    call: 016 643 3687

    http://www.facebook.com/pages/I-love-Karipop-Not-your-ordinary-karipap/379236962142130

    BalasPadam