Resipi kali ini ye Tuan Puan, Kari Ikan tanpa menggunakan santan...hmm...lets do it guys!!~ ^^
Bahan-bahan
Ikan
3 serangkai ( sebiji bwang besar,sebiji bwang putih dan halia sedikit)
Daun kari
1 1/2 senduk serbuk kari ikan (dicairkan dengan 2 cawan air)
Rempah campur (1 sudu besar)
Air asam jawa (1 1/2 sudu besar asam jawa)
Garam secukup rasa
*mudah je bahannye kan?*
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumis 3 serangkai, daun kari dan rempah campur tadi sehingga ala-ala nak hitam tapi tak hitam...hee~
2. Masukkan serbuk kari dan biar ia pecah minyak.
3. Masukkan ikan, gaul bagi mesra gitu... agak-agak dah rasi, dalam 2 minit mungkin then masukkan air asam jawa tadi. Stir it please... hee~
4. Campak garam mengikut selera uolls..Gaul-gaul sambil menyanyi..(mana tau dapat Datuk Seri ke kan...hee~)
5. Siap... =)
simple rite? ^^
Selamat mencuba!!~ =)
p/s; bajet je atikah ni puji masakan kakak dia..ples oke, memangku tau kesedapan masakanku...ahakx~
Sekian~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan